SYKP Eş Genel Başkanı Yüce: Ras-el Seni, Ortadoğu halklarına kutlu olsun

canan yüce

Arap Aleviler, Ras-el Seni bayramını kutluyor. SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, “Savaşın yükseltildiği ve gözyaşının çok dökülmeye başlandığı bir ortamda bizim inançsal ve kültürel değerlerimize, her şeye rağmen dayanışma, kardeşlik ve birlikte yaşam demek için daha çok sahip çıkıldığını düşünüyorum” dedi.

Arap Alevilerin yoğunlukta yaşadığı kentlerde Ras-el Seni bayramı kutlanıyor. Ortadoğu’da yaşayan diğer halklar ve inançlarda da yansımasını bulduğu Ras-el Seni bayramına dair PİRHA’ya açıklamalarda bulunan SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, yeni bir yıla merhaba anlamını taşıyan Ras-el Seni bayramının Miladi takvime göre ayın 14’üne denk gelen günde kutlandığını söyledi.

“BİRLİKTE YAŞAMA UMUDU DA İŞLETİLİYOR”

Yüce Ras-el Seni bayramında neler yapıldığını şöyle anlattı:

“Günler öncesinden yemekler yapılır, içli köfte ise olmazsa olmazımızdır. Zingo dediğimiz yağlı ekmek yapılır, sofralar kurulur. Aslında Ortadoğu’daki hakların bu kadar baskı ve asimilasyon politikasına karşı başka bir direnme yöntemi yani kültürünü dilini gelenek ve göreneklerini yaşattığı, tekrardan dayanışmayı büyüttüğü gün olarak görebilir. Yaşadığımız coğrafyada, gittikçe halkların kendi kültürlerini yaşayamadığı, baskı altına alındığı, savaşların yükseldiği bir ortamda böyle günler daha çok anlam kazanıyor. Çünkü her evde aynı yemekler pişiriliyor aynı yemekler yeniyor. Aynı zamanda başka kültürlerle de bu ortaklaşıyor. Mesela Samandağ’da Arap Alevileri ile Hristiyanlar aynı gün yapıyor bu bayramı. Birlikte yemeklerini yiyorlar. Bu başka şehirlerde başka kültürlerin de bunu birlikte yaptığını aslında görebiliyoruz. Kürt coğrafyasında Süryanilerin Kürtlerin aynı anda benzer bayramı yaptıklarını görebiliyoruz. Tam da bu kadar savaşın yükseltildiği ve gözyaşının çok dökülmeye başlandığı, gittikçe toplumun birbirinden ayrıldığı bir ortamda bizim bu dini değerlerimiz ve kültürümüzde her şeye rağmen dayanışma, her şeye rağmen kardeşlik, her şeye rağmen birlikte yaşam demek için daha çok sahip çıkıldığını düşünüyorum. Antakya coğrafyası aynı zamanda bütün kültürlerin bir arada olduğu bir yer. Mesela bu yılbaşından bir hafta sonra Kıddes dediğimiz bir bayramımız daha var.  Bunu da Hristiyanlarla birlikte kutluyoruz. Bu da bir hafta boyunca kutlanan bir bayram. Yine aynı yemekler yapılıyor, aynı şekilde paylaşılıyor, birbirlerine hediye alınıyor, gurbette olanlar o günlerde gelip aile ile birlikte olurlar. Bugünlerde genç kuşaklar yaşlı kuşaklarla buluşup hem hikayelerini paylaşıyor hem de tarihini kültürünü bir kez daha hatırlatmış oluyor. Bu yüzden de Ortadoğu’da yaşayan bütün halkların ve inançların aynı zamanda birlikte yaşama umudunun da bugünlerde işletildiğini görebiliriz.”

Canan Yüce, bütün Ortadoğu halklarının Ras-el Seni bayramını kutlarken, “Barışın, kardeşliğin büyüdüğü özgürlüklerin tesis edildiği bir coğrafya olması ümidiyle nice senelere” dedi.

RAS-EL SENİ BAYRAMI NEDİR?  

Hz. Musa’nın halkını firavunun elinden kurtardığı gün olarak kabul edilir. Nusayrilerin, Ras-es Seni’den 6 gün sonra kutladığı Ğidil Kiddes bayramı ise Hz. İsa’nın vaftiz edildiği gün olarak sayılır. Geleneklere göre bu bayramda çocuğu olmayan karı-kocalar akarsuya dalıp çıkar. Bu gelenek uzun yıllar devam ettikten sonra günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur.

Diren KESER/MERSİN PİRHA