Siyaset Gazetesi 31. sayısıyla birlikte okurlarıyla buluşmaya devam ediyor.
Editörlerin notu:
Merhaba, Siyaset, bugünlere kadar yalnızca gazete satışlarından elde edilen parayla, yalnızca okurlarının desteğiyle, kendi yağıyla kavrularak geldi. Biliyoruz ki bu, pek az sosyalist yayının başarabildiği bir şeydir ve çok değerlidir. Ancak bu kolay olmadı ve kimi sıkıntılar yaşadık, yaşıyoruz. Nitekim geçtiğimiz aylarda borçlarımızın birikmesi üzerine Yayın Kurulu’ nun aldığı kararla bir süre Siyaset’i çıkarmadık.
Ama okurlarımıza yaptığımız çağrıyla ve okurlarımızın Siyaset’e sahip çıkarak gösterdiği büyük hassasiyetle borçlarımızın tamamına yakınını ödemiş bulunuyoruz. Siyaset emekçileri olarak okurlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Siyaset’in bu şekilde sahiplenilmesi, gazetemizin onurudur.
Siyaset’in 31. sayısı Türkiye’de tırmanan faşizm koşullarında çıkıyor. Artık “Tek Şef”liğini fiilen yürüten Tayyip Erdoğan’ın ve partisinin sermayenin yeni rejimini kurmanın bir adımı olarak başlattığı operasyonla, 6 milyon oy almış HDP’li milletvekillerinin (eşantiyon olarak diğer bazılarının da) dokunulmazlıklarının kaldırılması faşizmin inşasının yeni bir etabını oluşturdu. Elbette önceki değişik saldırılarla birlikte bu saldırı da halktan yanıtını alacaktır.
Bu sayımızda siyasi iktidarın/devletin halklarımıza, işçi ve emekçilere, tüm muhaliflere yönelik ezme, çökertme girişimlerini ele alan, buna karşı bizim cenahımızdan nasıl karşılık verilmesi gerektiğini tartışan çeşitli yazılara yer verdik.
Türkiye Sosyalist Hareketinde özgün bir yere sahip olan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) kuruluşunun 3. yılında II. Olağan Genel Konferans ve Kongre’sini 252627 Haziran’da gerçekleştiriyor. Bu nedenle SYKP Eş Genel Başkanı Nejla Kurul’dan, yoldaşımızın açık yürekli biçimde SYKP’nin 3 yılının eleştirel bir değerlendirmesini, bu sürede Parti’nin başardıkları ve başaramadıklarının muhasebesini yaptığı bir röportaj aldık. Tarık Oruç’un yazısı da yine SYKP’nin kısa bir örgütsel muhasebesini içeriyor. Keza Hikmet Sarıoğlu, “Dayanışmanın gücüyle yeniden kuruluşa!” şiarıyla Konferans/Kongre’ye hazırlık çerçevesinde yapılan Kadın Konferansı’nı değerlendiren bir yazı kaleme aldı Siyaset için.
Değerli sosyalist akademisyen ve yazar Haluk Gerger ile yaptığımız bir röportajı sunuyoruz okurlarımıza. Gerger, dünya, Ortadoğu ve Türkiye’deki politik gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtladı.
Dostlarımız Tamer Çilingir’in Pontos Rumlarına yönelik 19 Mayıs 1919’da başlayan soykırım; Alexis Kalk’ın Ermeni soykırımı ve Solun tutumu; Erol Yeşilyurt’un ABD başkan adayları konularında yazdıkları yazılar Siyaset sayfalarını zenginleştirdi ve renklendirdi. Kiraz Özdoğan da çok uluslu gıda tekeli Monsanto üzerinden tarım üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. Dostlarımıza teşekkür ediyoruz.
Arka kapağımızda ise, aylardır Avrupa ülkelerinde karyağmur demeden “Erdoğan Yargılansın” kampanyası yürüten, bu çalış mayı Cenevre’de başarılı bir mitingle taçlandıran ve topladıkları 50 bin imzayı BM’ye vererek tamamlayan SYKPAvrupa örgütünün kampanya haberine yer veriyoruz. İyi okumalar…