SYKP İzmir İl Örgütü yaklaşan yerel seçimler ve yerel yönetime dair panel düzenledi. İzmir Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda düzenlenen “Demokratik Katılımcı ve Ekolojist Yerel Yönetim” gündemli panelde HDP Milletvekili Murat Çepni, İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol ve SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur İzmir’in ekolojik sorunları, belediyecilikte demokratik katılım ve yerel seçimlere dönük siyasi atmosferi değerlendiren konuşmalar gerçekleştirdi. SYKP Ekoloji Meclisi’nden Özlem Bayat’ın moderatörlüğünü yaptığı panele İzmir siyasi kurum temsilcileri ve ekoloji aktivistleri de katılım gösterdi.
Yerel yönetimlerin çoğunda halkın karar alma mekanizmalarına katılamadığını dile getiren Özlem Şenyol, belediye meclisleri, kent konseyleri gibi kurumların işletilmesi gerektiğinin altını çizdi. Halkın bilgi erişiminin olmazsa olmaz olduğunu belirten Şenyol, “Siz eğer halkın bilgiye erişmesini sağlamazsanız, katılımcılığı sağlayamazsınız. Çoğu zaman Bunun bilinçli yapıldığını görüyoruz. Bizler odalar ve sivil toplum kuruluşları olarak belediyelerin plan ve projelerini halka anlatmaya çalışıyoruz. Ancak bu belediyenin yapması gereken bir iştir” diye konuştu.
Şenyol, kente dair ihtiyaçların belirlenmesinden bunların yürütülmesine kadar halkın katılımına vurgu yaparak “12 Eylül öncesi kooperatifler vardı. Şimdi kooperatiflerin oluşturulduğu ve üretime halkın katıldığı, üretimin sermayenin taleplerinin değil halkın ihtiyaçlarına göre belirlendiği bir belediyeciliğe ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Kentlerin kent için değil sermaye için bir rant haline getirildiğine dikkat çeken Şenyol, bunun sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle değil belediyeler aracılığıyla da yapıldığını vurguladı.
Türkiye’nin tamamında ekolojik bir yıkımın planlı bir biçimde işlediğini dile getiren HDP Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, HDP’nin gerek tüzüğü gerekse düzenlediği çalıştaylar ve açıkladığı programlarında Türkiye’de yürütülmek istenen doğa talanına karşı güçlü bir yanıt verdiklerini dile getirdi.
Çepni, ekolojinin tahribatının AKP eliyle yürütüldüğüne dikkat çekerek “AKP iktidarı 2002’de sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda iktidara geldi ve 17 yıldır bu doğrultuda hareket ediyor” şeklinde konuştu.
Yerel seçimlerde ise partinin tutumunun sadece birer belediye başkanı seçmekten ibaret olmadığının altını çizen Çepni, “Biz bunu, bir yaşamın ve toplumun, katılımcı ve demokratik bir yerel yönetimin inşa edilmesi sorunu olarak da görüyoruz. Yani aynı zamanda bir demokrasi mücadelesidir.” İfadelerini kullandı.
Karadeniz’den Ege’ye birçok noktada doğa talanı karşıtı mücadeleler yürütüldüğünü ifade eden Çepni, “Ancak bunların kendi yataklarında ayrı ayrı akan mücadelelerinin birleştirebilmeyi başarabilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullanarak birlikte mücadeleye dikkat çekti.
SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur da SYKP ve bileşeni olduğu HDP’nin seçim stratejisini anlatarak yerel seçimlerin ‘sadece belediye’ belirlemesi olmadığını vurguladı.
Uğur, “Bu seçim ülkeyi bu hale getirenlerin bir beka sorunudur. Bugün içerisinden geçtiğimiz olağanüstü ve otokratik yönetim biçimi, esası itibatiyle ekonomik kriz içerisinde kapitalizmin yeni birikim rejiminin inşası amacına hizmet etmektedir. Elbette Kürt sorunu da rejim açısından beka sorunlarından birisi olarak görülüyor ama bu sorun da temel sorunlardan biridir” şeklinde konuştu.
HDP’nin yerel seçim stratejisinin ‘tek adam rejimine karşı’ iyi bir yanıt olduğunu ifade eden Uğur, “Bugün Türkiye halklarının bir arada yaşamalarının tek yolu, bu tek adam rejiminin bitirilmesi ve parlamenter demokrasiye geçiştir. Tek başına bu da yeterli değildir ancak bu seçimlerin demokrasiye doğru bir gidişin önünü açması için önemli bir yeri olduğu bir gerçektir. Adaylar hakkında birçok şey söylenebilir ve bunlar doğrudur. Ancak Iğdır’dan İzmir’e kadar birçok ilde haritanın renginin değiştirilmesi bu seçimden her şeyden önemlidir” ifadelerini kullandı.
Panel, konuşmaların ardından katılımcıların soru ve katkılarıyla son buldu.