“İstiklal Caddesi’ndeki Bombalı Saldırıyı Şiddetle Kınıyoruz!”

Merkez Yürütme Kurulumuz İstanbul Taksim’de yaşanan bombalı saldırıya dair yazılı bir açıklama yaptı. Saldırının 7 Haziran 1 Kasım seçimleri arasındaki dönemi hatırlattığı ifade edilirken, “halkı yıldırma, korkutma, bu yolla siyasi amaçlarına ulaşmaya çalışma amacıyla” yapıldığının altı çizildi. Açıklamada, iktidarın çelişkili ifadeleri ile yayın yasağı ve internet erişimine getirilen kısıtlamaya da dikkat çekilirken, “Hangi gerçek karartılmaya çalışılıyor?” diye soruldu. Açıklamada, “Bizler, halka karşı işlenen bu suçun sorumlularının bulunması ve cezalandırılması için demokrasi güçlerini birleşik mücadeleyi büyütmeye çağırıyor, bunun takipçisi olacağımızı vurguluyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Dün İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde patlatılan bomba nedeniyle şu ana kadar 6 kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin yaralandığı açıklandı.

Neredeyse yalnızca sivil insanların bulunduğu bir ortamda patlatılan bombanın halkı yıldırma, korkutma, bu yolla siyasi amaçlarına ulaşmaya çalışma dışında bir anlamı olamaz. Bu nedenle bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Faşizmin kurumsallaştırılması sürecini tamamlama ya da durdurma/püskürtme için yaşamsal öneme sahip bir dönüm noktası olan 2023 seçiminin sathı mailine girildiği bu dönemde sivil halka yapılan bu saldırı, 2015 yılının 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasında AKP iktidarı tarafından yaratılan kaosu, patlatılan bombaları ve gerçekleştirilen katliamları andırmaktadır. 

Saray iktidarının bombalı saldırıdan sonraki ilk icraati, yayın yasağı koymak, interneti yavaşlatmak ve sosyal medya kanallarını işlemez hale getirmektir. Bu, halkın haber alma, bilgilenme hakkının açıkça ihlalidir. “Soruşturmanın selameti” bahanesiyle tüm halkın iletişim özgürlüğünün böylesine keyfi biçimde engellenmesini kınıyor ve demokratik kamuoyunu bu uygulamaya karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz. 

Olay sonrasında Saray’dan ve bakanlarından gelen mesajlar belirsiz, çelişkili ve manipülatiftir. Tayyip Erdoğan saldırıyla ilgili “terör kokuyor” derken, İçişleri Bakanı saldırganın Afrin’den ülkeye girdiğini ileri sürüyor. Afrin yıllardır Türkiye’nin ve beslemesi cihatçı çetelerin elinde olduğuna göre Soylu kimi işaret ediyor? Hangi gerçeği karartmaya çalışıyor? Bizler, halka karşı işlenen bu suçun sorumlularının bulunması ve cezalandırılması için demokrasi güçlerini birleşik mücadeleyi büyütmeye çağırıyor, bunun takipçisi olacağımızı vurguluyoruz.

Bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarının acısını paylaşıyor ve başsağlığı diliyoruz. Yaralıların en kısa zamanda iyileşmelerini temenni ediyoruz. Halkımızın başı sağolsun.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP)

Merkez Yürütme Kurulu