Yoksulluğa Ve Faşizme Karşı Mücadeleyi Yükseltiyoruz, Bu Düzen Böyle Gitmeyecek!

SYKP İstanbul İl Örgütümüz ve PM üyelerimiz #BöyleGitmez kampanyamızın bitişinde Beşiktaş Kartal Heykeli önüne yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yüce: Eşitlik, Özgürlük Barış ve Adalet Demeye Devam Edeceğiz

“Bugün Aralık’ın son günlerinde açlığa, yoksulluğa, sömürüye karşı direnenler, “Bu böyle gitmez” diyenler bugün buradayız. Evet yılın sonuna yaklaşırken AKP-MHP iktidar blokunun her gün halkı daha çok yoksullaştırdığı, her gün sömürüyü baskıyı arttırdığı günlerden geçiyoruz. Evet her gün daha yoksul uyanıyoruz, çünkü AKP-MHP iktidar bloku yoksullardan alıp zenginlere veriyor. Büyük sermayeyi destekliyor, küçük esnafa, üreticiye, çiftçiye destek vermiyor tam tersi onların ceplerinden alıp büyük iş adamlarına büyük fabrikatörlere ve tekellere veriyor. Her gün yeni güne Dolar’ı Euro’yu takip ederek uyanıyoruz. Dolar’ın inmesi maalesef zamları etkilemiyor. Her hün zamlar katlanarak artıyor ve bizim tenceremizden, mutfağımızdan eksiliyor. Bizler biliyoruz ki AKP-MHP iktidar bloku Recep Tayyip Erdoğan her gün çıkıp “Biz ne yaptığımızı biliyoruz” diyor. Biz onların ne yaptığını bildiklerini düşünmüyoruz. Ama biz onların ne yaptığını biliyoruz. Onlar daha çok sömürü, daha çok yoksulluk, daha çok savaş diyor. Biz buna karşı eşitlik, özgürlük barış ve adalet demeye devam edeceğiz. 

Bu süreçten en çok etkilenen yoksullar ve kadınlar, gençler. Her gün kadınlar öldürülüyor, katlediliyor. AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarını sürdürüyor, failleri katilleri yargılamıyor cezaevine atmıyor aksine teşvik ediyor. Biz kadınlar “Yaşamak istiyoruz” diyoruz, ve varlık mücadelesi veriyoruz her gün, her dakika her saniye. LGBTİ+’lara yaşam alanı tanımıyor bu iktidar; düşmanlaştırıyor, ucubeleştiriyor. Biz kadınlar ve LGBTİ+’lar varız, var olmaya devam edeceğiz. 

Havasına toprağına suyuna sahip çıkanlar var. AKP-MHP iktidar bloku her alanda ormanlarımızı derelerimizi yok etmeye devam ediyor, doğaya saldırıyor ve kar hırsıyla tüm canlıları yok ediyor. Bizler bugün burada doğa talanına karşı ekolojik yıkıma karşı böyle gitmez diyoruz, ve her alanda doğayı ve tüm canlıları savunmaya devam edeceğiz. 

Bizler biliyoruz ki iktidarın politikaları, bu yoksulluk aynı zamanda savaş politikalarının bir sonucu. Bizler AKP-MHP iktidar blokunun dışarıda ve içeride her türlü savaş politikalarına karşı barışı savunmaya devam edeceğiz. Faşizme karşı birleşik mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm halkların özgürlüğünün birlikte olacağının farkındayız. Bugün burada aynı zamanda bileşeni olduğumuz HDP’ye yapılan saldırılara karşı, kumpas Kobane davasına, kapatma davalarına karşı umudu, özgürlüğü, ve tüm farklılıklarımızla birlikte eşit ve özgür bir dünya için direneceğiz. HDP kapatılamaz, HDP umuttur, HDP Türkiye’deki bütün halkların birlikte yaşama umududur. 

Bu ülkede emekçiler, ezilenler, halklar, kadınlar, Aleviler, LGBTİ+’lar direniyor. Bu iktidara boyun eğmiyor. Zulme, katliamlara karşı ayakta durmaya ve mücadeleyi büyütmeye devam ediyor. SYKP olarak bugün burada her yerde ülkenin dört bir yanında, evde sokakta fabrikada tarlada ve mecliste bu düzen böyle gitmez demeye devam edeceğiz. AKP-MHP iktidar blokunun politikalarına, bu ülkede sömürüye karşı mücadele edeceğiz. Eşit, özgür, sömürüsüz, sınıfsız bir dünya kurana kadar hep birlikte mücadele edeceğiz. Bizler biliyoruz ki bizimle birlikte burada olmayan ama bu politikalara karşı evinde, sokağında, kampüsünde bu düzene ses çıkaran milyonlarca yurttaş var. Elbet bir gün kazanacağız, mutlaka başaracağız. Yaşasın devrim ve sosyalizm, yaşasın mücadelemiz”

Hatimoğulları: Bu Böyle Gitmez, Bu Sömürü Sistemi Asla Böyle Devam Edemez

HDP Adana Milletvekilimiz Tülay Hatimoğulları da şunları ifade etti:

“SYKP 1 aydır bu böyle gitmez diyor. 1 aydır bu kampanyayı başlattı. Ancak bizlerden çok bunun böyle gitmeyeceğini siz değerli halklarımız daha iyi biliyoruz. 

Artık bu düzenin, bu sistemin böyle gitmeyeceğini evimizde kaynayamayan tencereden, alamadığımız ekmekten, emeğimizin hakkını alamamaktan, kadınların her gün şiddet görmesinden biliyoruz. Bu düzenin böyle gitmeyeceğini doların fırlayarak ve Cumhurbaşkanı’nın sözde talimatlarıyla, bir gecede yandaşları zengin ettiğinden biliyoruz. Doları indirdiler ama bu arada kendi yandaşları dolar milyoneri oldu, buradan bileceğiz. Asgari ücrete zam yaptılar ama asgari ücretin artan gıda fiyatları tüketim maddeleri karşısında aslında verdikleri zammın hiçbir kıymeti olmadığından bileceğiz bu düzenin böyle gitmediğini. 

Evet bu böyle gitmez, bu sömürü sistemi bu çark asla böyle devam edemez. İnsanlar evlerinde aç yatıyorsa, bir kuru ekmeğe dahil muhtaç olmuşsa, insanlar ertesi günü nasıl getireceğini bilemiyorsa, insanlar çocuğuna pantolon alamadığı için intihar edebiliyorsa, kredi kartı borcunu ödeyemiyorsa, bankada diz boyu borçları varsa elbette bu düzen, bu sistem böyle gitmez. İşte SYKP bu düzenin böyle gitmeyeceğini bütün dost ve düşman görsün diye bir kampanya düzenledi. Elbette bu kampanya bu mücadelenin kilometre taşlarından birisidir. Bu kampanyamız farklı şekillerde, her türlü devam edecek çünkü bu bir mücadeledir. Bu mücadele kapitalizme, sermaye düzenine karşı, erkek egemen sisteme, savaş talep eden, Suriye’yi işgal ederek Türkiye’de iç siyaseti dizayn etmek isteyen bu iktidara karşı, bu faşist düzene karşıdır. Ve bizler mücadelemiz başarıya ulaşana dek örgütlü bir şekilde bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Ben arkadaşlarımızı yürüttükleri bu kampanyadan dolayı kutluyorum. Bundan sonra da yürüteceğimiz bütün faaliyetlerde ortak mücadele alanlarında hep birlikte, bütün devrimci güçler, bütün sosyalistler, bütün ezilenler, sömürülenler ve bütün demokrasi güçleriyle yan yana durarak mücadelemizi daha da büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. Bu düzen böyle gitmez, bu düzen yıkılacak, adil bir düzeni hep beraber inşa edeceğiz.“

“Ayağa Kalkmamız ve Onları Sırtımızdan Atmamız Yeter!” 

İstanbul İl Eş Başkanımız Gürşenay Dalveren’in okuduğu açıklamada, kampanyamızın kısa bir değerlendirmesi yapılırken çalışmanın 1 ay içinde 20’ye yakın ilde çeşitli şekillerde yürütüldüğü, halkın sömürü ve yoksulluk düzeninin farkında olduğunun altı çizilerek “Ama bu farkındalık ve öfke, sömürücü ve baskıcı bir avuç egemenin bozuk düzenini yıkmak için bir araya gelip harekete geçmek için yeterli olmuyor. İşte biz, bu kampanyamızla #BöyleGitmez diyerek emekçileri ve ezilenleri ayağa kalkmaya ve kaderlerini kendi ellerine almaya çağırdık. Ve bu çağrımızın bir karşılığının olduğunu gördük.” ifadeleri kullanıldı.

Faşist kurumsallaşma ve sömürü düzenine karşı mücadelenin devam edileceği vurgulanan açıklamanın tamamı şöyle:

İşçiler, esnaf, emekliler, gençler, kadınlar… kısaca tüm halkımız, derin bir yoksulluğa ve sefalete sürükleniyor. İşsizlik, özellikle de gençler ve kadınlar arasındaki almış başını gidiyor. Ekmeğe, yağa, yumurtaya, ete, doğal gaza, benzin ve mazota, kısaca tüm temel ihtiyaç maddelerine üst üste bindirilen zamlarla katmerlenen hayat pahalılığı, zaten kıt kanaat geçinirken elimize geçen paranın alım gücünü yarı yarıya azalttı. 

Ama halkımız giderek daha da yoksullaşırken, patronların, parababalarının, iktidar yandaşı güçlerin, muktedirlerin kasaları doluyor. Biz açlık sınırında yaşamaya çalışırken, onlar sermayelerine sermaye katıyor, Saraylarında, malikanelerinde lüks ve şatafat içinde yaşıyor.

İşte bu bozuk, adaletsiz, ahlaksız düzen sürebilsin diye de emekçilere, ezilenlere, halklara yönelik baskı, şiddet, katliam politikası da derinleştiriliyor, ülkeyi zifiri karanlığa sokacak bir faşist diktatörlük kurulmaya çalışılıyor.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) olarak işte bu gidişe dur demek için, bu gidişi durdurabileceğimiz bilincini ve iradesini güçlendirmek için “Bu düzen #BöyleGitmez” diyerek 1 ay önce “Yoksulluğa ve Faşizme Karşı” kampanyamızı başlattık. 

Kampanyamızla, gücümüz yettiğince emekçilere, gençlere, kadınlara, yoksullara bildirimiz, bültenimiz, afişlerimiz, sticker’larımızla seslenmeye, dertlerini dinlemeye ve çözüm yollarını konuşmaya çalıştık. Kampanyamızı 20’ye yakın ilde az ya da çok hayata geçirdik. 

Gördük ki, halkımız her şeyin farkında. Nasıl bilinçli biçimde yoksullaştırıldığımızın ve bir avuç sermaye sahibi ve muktedirin bizim hayatlarımızdan çaldıklarıyla Karun gibi zenginleştiklerini herkes görüyor ve öfkeleniyor. 

Ama bu farkındalık ve öfke, sömürücü ve baskıcı bir avuç egemenin bozuk düzenini yıkmak için bir araya gelip harekete geçmek için yeterli olmuyor. 

İşte biz, bu kampanyamızla #BöyleGitmez diyerek emekçileri ve ezilenleri ayağa kalkmaya ve kaderlerini kendi ellerine almaya çağırdık. Ve bu çağrımızın bir karşılığının olduğunu gördük. 

Bugün burada, baştan planladığımız gibi 1 aylık kampanyamızı tamamlıyoruz. Ancak, şüphesiz bu kampanya bizim mücadelemizin yalnızca bir adımıdır. Faşist iktidarın zulmüne, sömürüye, yoksullaşmaya karşı tüm emekçilerin ve ezilenlerin mücadelesini yükselteceğiz ve faşizmi püskürteceğiz. Sömürüsüz, sınırsız, özgür bir dünyayı kurana kadar da bu kavgayı sürdüreceğiz.

Biliyoruz ki, bu düzen sürüyorsa, ezim ezim eziliyorsak, bu, biz on milyonlarca emekçi bu düzene “Dur” demediğimiz içindir. Ayağa kalkmamız ve onları sırtımızdan atmamız yeter! 

Buradan bir kez daha haykırıyoruz: Ey muktedirler, ey sömürgenler, ey bu halkın sırtından zenginliklerine zenginlik katanlar… Sizin bu bozuk düzeninize karşı öfkemiz büyüyor. Bu düzeninizi yıkacağız. 

Bu düzen böyle gitmeyecek!