SYKP Avrupa Kadın Meclisi: Kadınları gözaltılarla, tutuklamalarla, baskılarla yıldıramazsınız!

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Avrupa Kadın Meclisi bir açıklama yaparak HDP’ye yönelik yapılan son operasyonu ve bu operasyonda kadınların, kadın mücadelesinin hedef alınmasını protesto ettiler.

SYKP Avrupa Kadın Meclisi açıklamasında “Tacizcileri, tecavüzcüleri, kadınlara ve ezilen cinsel kimliklere yönelik şiddet uygulayanları sokaklara salanlar, erkek egemen sistemlerini rahatça sürdürebilmek için kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınları gözaltına alıyor, tutukluyor.” dedi.

 Açıklamada HDP’ye yapılan saldırının Karadenizli köylülerin HES direnişine, Kaz Dağları’nda maden şirketlerine karşı verilen mücadeleye, kadınların eşitlik ve adalet mücadelesine, başta Alevilerin olmak üzere tüm inanç gruplarının özgürlük talebine, seçme ve seçilme özgürlüğüne, seçilmiş temsilcileri hapsedilen görevden alınan halk iradesine, Kürtlere ve Kürt sorununun onurlu çözümü için mücadele edenlere, sosyalistlere, sarayın karanlık rejimine karşı direnen tüm muhaliflere yönelik olduğu belirtilirken, faşizme ve erkek egemenliğine karşı ortak mücadele çağrısı yapıldı.

SYKP Avrupa Kadın Meclisi’nin açıklamasının tamamı şöyle: 

AKP-MHP faşist bloğunun 6 yıl önce Kobane’deki özgürlük mücadelesini sahiplenen HDP’lilere ve sosyal medya üzerinden muhafefet edenlere yönelik gözaltı saldırısı ile bir Cuma gününe uyandık. Başta kadınlar olmak üzere, Türkiye’nin çok renkli, çok dilli, çok sesli tek partisi HDP’ye ve HDP üyelerine yönelik başlattığı operasyonlarda birçok mücadele arkadaşımız, kızkardeşimiz gözaltına alınmıştır.

Bu operasyonun başlıca sembolik değeri, gözaltına alınanlar ve hedef gösterilenler üzerinden toplumsal mücadele alanlarını zapturapt altına almaktır. Ülkedeki tüm baskı ve şiddet atmosferine rağmen o alanları terk etmeyenlere gözdağı vermektir. Zira suçlamalar, yönetemeyen iktidarın intikam hukukunu açığa çıkarıyor yeniden: 6 yıl önceye dayanan ve HDP’nin araştırma önergesi verdiği halde yine iktidar tarafından üstü kapatılan “Kobane olayları” ile nereden baksanız bir mantık arayamayacağınız, sosyal medya yoluyla darbe girişimi suçlamaları. İktidar gün ve gün eriyen oylarını ve salgının derinleştirdiği krizin etkilerini toplumsal muhalefete saldırarak görünmez kılmaya çalışıyor. Tek adam rejimi ekonomiden eğitime, sağlıktan dış politikaya başarısızlıklarının üstünü örtmek, ülkeyi sürüklediği yoksulluk, işsizlik, güvencesizlik halini saklamak için toplumsal muhalefete saldırarak ayakta kalabileceğini sanıyor.

HDP’ye yapılan saldırı, Karadenizli köylülerin HES direnişine, Kaz Dağları’nda maden şirketlerine karşı verilen mücadeleye, kadınların eşitlik ve adalet mücadelesine, başta Alevilerin olmak üzere tüm inanç gruplarının özgürlük talebine, seçme ve seçilme özgürlüğüne, seçilmiş temsilcileri hapsedilen görevden alınan halk iradesine, Kürtlere ve Kürt sorununun onurlu çözümü için mücadele edenlere, sosyalistlere, sarayın karanlık rejimine karşı direnen tüm muhaliflere yapılmıştır.

Tacizcileri, tecavüzcüleri, kadınlara ve ezilen cinsel kimliklere yönelik şiddet uygulayanları sokaklara salanlar, erkek egemen sistemlerini rahatça sürdürebilmek için kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınları gözaltına alıyor, tutukluyor.

Kadın katliamlarını ve kadına yönelik şiddeti körükleyenler, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi gündeme getirenler, 6284 Sayılı yasayı uygulamayan, dört duvar arasına sıkışmış, ‘makbul’, ‘biat eden’, siyasette sadece görüntü oluşturan kadınlar yaratmaya çalışanlar, mücadelemizi kırmak için kızkardeşlerimizi gözaltına altına almaktan medet umuyor. Ancak kadınlar, eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesinden asla vazgeçmediler, vazgeçmeyecekler. 6 yıl önce Kobane’de, Rojava’da yeşeren kadın devrimini durdurmak isteyenler nasıl yenildiyse, Türkiye halklarının demokrasi, adalet ve özgürlük mücadelesini durdurmak isteyenler de yenilecek, IŞİD gibi tarihin karanlığına gömülecekler.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Avrupa Kadın Meclisi olarak başta kızkardeşlerimiz olmak üzere tüm mücadele arkadaşlarımıza yapılan bu saldırıyı kınıyor, gözaltına alınan tüm yoldaşlarımızın ve kızkardeşlerimizin derhal serbest bırakılmasını istiyor ve bir kez daha haykırıyoruz:

Ne Türkiye halklarının adalet ve demokrasi arayışını ne de kadınların özgürlük mücadelesini durdurumazsınız! Kadınları gözaltılarla, tutuklamalarla, baskılarla yıldıramazsınız!

Yaşasın kadın dayanışması!

SYKP Avrupa Kadın Meclisi