Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İsviçre örgütü “Kapitalizmde gelecek yok! Yaşanabilir bir dünya için iklimi değil sistemi değiştirelim” şiarıyla İsviçre’nin Basel şehrinde bir şölen düzenledi. HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Collective Climate Justice (Küresel İklim Adaleti) hareketinden Axel Schubert, SYKP İsviçre Eşsözcüsü Olga Kasman’ın konuşma yaptığı etkinlikte, Anaganush Band, Rojda ve Suavi de sahne aldı.
İklim değil sistemi değiştirelim!
SYKP Avrupa örgütü “Ekolojik Kriz”e dikkat çekmek ve bu alandaki mücadeleyi yükseltmek için 2020 yılında bir dizi eylem ve etkinlik planladığını açıklamıştı. Bu planlamalar çerçevesinde Şubat ayı başında Zürich’te “Ekolojik Kriz ve Toplumsal Mücadeleler” başlığıyla bir sempozyum ve Avrupa’nın çeşitli kentlerinde “Kanal İstanbul” konulu paneller düzenledi.
Ekolojik Kriz kampanyasının bir çalışması olarak bu seneki parti şölenini bu konuya ayıran SYKP İsviçre örgütü, yapılan sunumlar, gerçekleştirilen enstalasyonlarla yaklaşık 1000 kişinin katıldığı etkinlikte “İklimi değil, sistemi değiştirelim” mesajı verdi.
Olga Kasman: Kapitalizm sadece emeği değil, doğayı da sömürüyor
Şölende bir konuşma yapan SYKP İsviçre Eşsözcüsü Olga Kasman ekolojik krizin ulaştığı tehlikeli boyuta dikkat çekti. İklim krizinin tetikleyen ana sebebin kapitalist üretim – tüketim ilişkileri olduğunu belirten Kasman, bu krizin kapitalistlerin hedef şaşırtmak istediği gibi bireysel tedbirlerle çözülemeyeceğini söyleyerek üretim ve tüketim ilişkilerinde köklü bir değişimin şart olduğunu vurguladı.
Kasman konuşmasında ekolojik krizin bir kez daha enternasyonal mücadelenin önemini öne çıkarttığını belirterek Kaz Dağları için verilen mücadeleyle Amazon ormanları için verilen mücadelenin birbiriyle buluşmasının önemine dikkat çekti.
Kapitalist aklın kârâ odaklı olduğunun altını çizen Olga Kasman, bu kötü gidişin bilgisine en ince ayrıntısına kadar sahip olmalarına rağmen kapitalistlerin gerçekçi tedbirler almaktan uzak durduğunu vurguladı.
İklim Adaleti
2017 yılından bu yana dünyanın pek çok ülkesinde iklim krizine karşı mücadele yürüten Collektive Climate Justice hareketi temsilcisi Axel Schubert iklim krizinin nedenleri ve çözüm yolları üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda iklim krizinin temel nedenin fosil yakıtlar olduğunu vurgulayan Schubert, hiç zaman kaybetmeden fosil yakıt kullanımına son verilmesi gerektiğini belirtti.
Schubert atmosferdeki karbondioksit oranının tarihin en yüksek seviyesine çıktığını söyleyerek sera etkisine yol açan bu yükseliş sonucu küresel ısınmanın hızlandığını belirtti. Ortalama sıcaklığın birbuçuk derece daha artması halinde küresel felaket eşiğinin açılacağını vurgulayan Schubert bu eşiğin aşılması durumunda iklim krizinde geometrik bir büyümenin meydana geleceği uyarısında bulundu.
Bu tablo karşısında yapılması gerekenleri sıralayan Axel Schubert, öncelikle krizin kabul edilmesi buna uygun pozisyon alınması gerektiğini, ardından acil eylem planı geliştirilmesi ve 2030’a kadar karbon salınımını sıfıra indirmenin zorunluluğunu belirtti.
Schubert CCJ hareketinin fosil enerji projelerine destek sağlayan banka ve finans kuruluşlarına karşı gerçekleştirdikleri blokaj eylemlerinden dolayı soruşturmaya tabi tutulduklarını ve ağır cezalara çarptırıldıklarını söyleyerek dayanışma talebinde bulundu.
Kürkçü: Ancak ekolojik bir sosyalizm insanlığa umut olabilir
HDP Onursal başkanı ve SYKP kurucusu Ertuğrul Kürkçü ekolojik krizin insanlıkla, doğayla kapitalizm arasında bir varoluşu – yok oluş mücadelesi halini aldığını belirtti. Sosyalist hareket açısından ekolojik krize karşı mücadelenin ertelenemez bir görev olduğunu söyleyen Kürkçü, Sosyalist Yeniden Kuruluş ihtiyacının tam da bu konunun, görevin farkına varılmasıyla alakalı bir mesele olduğunu vurguladı.
Ekoloji mücadelesinin aynı zamanda kapitalizme karşı bir mücadele olduğunun altını çizen Kürkçü, emeğin, doğanın ve kadınların sömürüsüne karşı mücadelelerin kendi özgünlükleri olan ancak bütünlüklü bir mücadele olduğunu belirtti.
Konuşmasında HDP kongresini de selamlayan Kürkçü, HDP Kongresinin AKP-MHP diktatörlüğünü yıkmak için devrimci bir atılım yaratılmasına katkı sağlamasını umduğunu söyledi.
Ertuğrul Kürkçü konuşmasını tamamladıktan sonra SYKP’ye yeni üye olan yedi kadının üyelik rozetlerini taktı.
Ezgiler yaşanabilir bir dünya için
Sahneyi ilk olarak Basel’de bir araya gelen genç müzisyenlerden oluşan Anaganush Band aldı. Kürtçe ve Türkçe eserler seslendiren grup ilk kez sahneye çıkmasına rağmen başarılı bir performans sergiledi. Anaganush Band’ın arkasından sahne alan Rojda ise Kürt dengbej geleneğinin en güçlü seslerinden bir olduğunu bir kez daha kanıtladı. Rojda’nın klamlarıyla hüzünlenen katılımcılar, halaylarıyla adeta coştu.
Sahnede en son yerini alan Suavi ise söylediği şarkılar ve türküler, yaptığı konuşmalarla dinleyicileri adeta büyüledi. Suavi’nin sahne önünde oynaşan çocukları sahneye alıp onlarla birlikte “Tükenme” şarkısını söylemesi ise herkese duygulu ve coşkulu anlar yaşattı.
Şölen’de “Kanal değil, İstanbul! Kanala değil depreme bütçe” denilerek “Ya Kanal Ya İstanbul” inisiyatifine de selam gönderildi.
AF Basel