SYKP Eş Genel Başkanları Bern’deydi

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Ahmet Kaya Avrupa programları dahilinde İsviçre Parti der Arbeit – PdA’nın (İsviçre Emek Partisi) düzenlediği “Türkiye’de Neler Oluyor?” söyleşisine katıldılar.

15 Temmuz darbe girişiminin öncesi ve sonrasıyla değerlendirildiği söyleşide ilk konuşmayı yapan Hatimoğulları bu sürecin asıl olarak AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde yaşadığı yenilgiden sonra başladığını vurgulayarak askeri darbe girişimi engellenirken sivil darbenin OHAL’le uygulamada olduğuna vurgu yaptı.

Erdoğan’ın Yenikapı mitinginde arkasına dizdiği güçlerle tüm dünyaya “halk benim arkamda” mesajını vererek ülkeyi adım adım faşizme sürüklediğini belirten Hatimoğulları, ülkede bu gidişatı durdurmak için tüm emek ve demokrasi güçlerini ortaklaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

Avrupa’daki emek ve demokrasi güçlerinin de Tayyip Erdoğan ve AKP’nin anti-demokratik, faşizan uygulamalarını tüm dünya halklarına teşhiri için Türkiyeli güçlere destek olması gerektiğinin altını çizen Hatimoğulları, ayrıca bu güçlerin kendi ülkelerinin yönetimlerini de Türkiye’ye karşı tutum almaya zorlamaları gerektiğini belirtti.

Ahmet Kaya ise, ülkedeki tüm baskı ortamına rağmen emek ve demokrasi güçlerinin, sosyalist partilerin alanları terk etmediğini vurgulayarak, bu direnişin güçlenmesinin ve başarıya ulaşmasının hayati önemine dikkat çekti.

Sendika üyesi öğretmenlerin, gazetecilerin, yazarların, aydınların, akademisyenlerin, siyasetçilerin bir cadı avıyla tutuklandığı bu sürecin demokrasiyle uzaktan yakından alakası olmadığını vurgulayan Kaya, OHAL mağduru tüm kesimlerin ortak davranması gerektiğinin altını çizdi.

Kaya, Türkiye’deki gelişmelerin Ortadoğu’dan bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirterek, Erdoğan’ın faşizm yürüyüşünün bölgeye emperyalist müdahalelerden güç aldığını vurguladı.

Türkiye’de faşizmin kurumsallaşmasının dünya işçi sınıfının ve Avrupa halklarının da kaybı olacağının altını çizen Kaya, Türkiye’de kurumsallaştırılmaya çalışılan faşizme karşı enternasyonal mücadele verilmesi gerektiğini belirtti.

1

3

4 2waspasiert